Konstnärslön

Idag har Miljöpartiets kulturarbetsgrupp presenterat sitt förslag om hur kulturen ska göras till det fjärde välfärdsområdet.

Programmet innehåller en rad förslag och som sig bör i ett sådant här fall är det ömsom vin, ömsom vatten. Den kommande processen är nu att partistyrelsen kommer skriva fram en kulturproposition som behandlas på kongressen. Gott så, det kommer säkerligen utmynna i beslut som är rimligt balanserade.

En fråga som jag noterar är att arbetsgruppen föreslår en översyn och några konkreta åtgärder för att förbättra arbetsvillkoren för kulturarbetare.

Jag hoppas att detta inte leder till att partiet landar i ett förslag om att återinföra de konstnärslöner som tidigare fanns.

När dessa konstnärslöner avskaffades såg jag ett inslag på morgon-tv  där Clownen Manne intervjuades. Han var givetvis emot avskaffandet (aningen jävig förvisso) men det som slog mig framförallt var hans argument mot avskaffande

(citerat fritt från minnet)

Konstnärslönen gör att jag kan umgås med mina barnbarn istället för att behöva åka runt i köpcentrum och uppträda för att försörja mig

Även om det så klart är väldigt trevligt att folk har tid att umgås med sina barnbarn säger mig något att det inte är helt optimalt att betala ut lön till kulturarbetare för att de ska slippa jobba med kultur, i alla fall inte om syftet är att vi ska ha mer kultur i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *